Od dłuższego czasu staramy się ograniczać mięso, dlatego co rusz szukam innych pożywnych zamienników. Dziś wegetariańska wersja tarty, która już kiedyś pojawiła się na blogu: Przepis na tartę z kurczakiem


Ciasto:

  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • płaska łyżeczka soli
  • 250 g mąki pszennej

    Farsz:

  • opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku
  • kosta tofu naturalnego
  • 5-7 suszonych pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa lub masło

    Zalewa jajeczno-serowa

  • 2 jajka
  • ok. 50 ml śmietanki 30%
  • stary parmezan (ok. 3 czubate łyżki) lub mozarella
  • pieprz ziołowy i zioła prowansalskie

    Przygotowanie:

    1. Na samym początku zagniatamy ciasto ze wszystkich składników (zimne masło, mąka, jajko, sól). Uformowaną kulę wkładamy do lodówki na 15 minut.
      Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i przekładam do formy. Podpiekam ciasto w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut (tem. 180 stopni).

    2. Następnie kroimy toftu w małą kostkę, zlewamy sosem sosjowym i odstawiamy na chwilę.

    3. Na oleju podsmażamy tofu do czasu aż się zarumieni. Ściągamy z patelni.

    4. Na maśle lub oliwie podsmażamy rozgniecione ząbki czosnku. Dodajemy szpinak, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.

    5. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do szpinaku.

    6. Przygotowujemy masę jajeczną: łączymy i mieszamy wszystkie składniki.

    7. Na podpieczony spód rozkładamy szpinak z pomidorami, następnie podsmażone tofu. Całość zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

    8. Tartę można podać z lekką sałatką, sosem tzatziki lub jogurtem naturalnym.

    tarta

    tartazeszpinakiem

    tartaztofuiszpiankiem

    wegetarta

    wegetartaztofu